Parhaat vinkit kansanedustajille kulukorvausten maksimointiin!

Olet varmasti samaa mieltä yhdestä asiasta:

Kansanedustajan työ on vaativaa.

Media kyttää jokaista liikettäsi ja äänestäjätkin pitäisi pitää tyytyväisinä. Rankkaa, vai mitä?

Kansanedustajana sinun pitää olla koko ajan miettimässä miten saat hyödynnettyä verottomat kulukorvaukset mahdollisimman tehokkaasti, sillä eihän vaatimaton 6614 euron palkkio kuukaudessa riitä mihinkään.

Mutta ei hätää! Kulukorvauksilla kikkailu on yllättävän helppoa. Valtion rahakirstu on sitä paitsi pohjaton, koska aina voidaan leikata lisää köyhiltä ja valtio voi ottaa lisää velkaa!

Katso kymmenen käytännöllistä vinkkiä kuinka pääset käymään useammin veronmaksajan kukkarolla!

Kansanedustajan palkka ja kulukorvaus

 Palkkio 23.4.2019
Kansanedustaja 1. kausi6 614 €
Kansanedustaja 2. kausi6 945 €
Kansanedustaja 4. kausi7 408 €
Eduskunnan puhemies13 390 €
Eduskunnan varapuhemies10 441 €
Pääministeri13 390 €
Ministeri10 441 €

Kansanedustajan palkka on vähintään 6614 euroa kuukaudessa ja kulukorvaus päälle, vähintään 986 euroa kuukaudessa.

Kansanedustajan palkka eli palkkio on veronalaista tuloa. Palkkion lisäksi kansanedustajat saavat kotipaikasta riippuen verotonta kulukorvausta 986 euroa, 1315 euroa tai 1809 euroa kuukaudessa.

Normaalin kansanedustajan palkkion ohella valiokuntien ja eduskuntarymien puheenjohtajille maksetaan lisäpalkkiota 744 euroa tai 1226 euroa kuukaudessa. Puolueen puheenjohtajina toimivat kansanedustajat saattavat saada palkkiota myös omalta puolueelta.

Ministerille, joka on tullut valituksi eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi, maksetaan ministerin palkkion lisäksi puolikas kansanedustajan palkkiosta ja kulukorvauksesta.

Pääministeri Antti Rinne saa pääministerin palkkion ja puolikkaan toisen kauden kansanedustajan palkan eli yhteensä 16862,50 euroa kuukaudessa sekä vielä tähän päälle puolikkaan kansanedustajan verottomasta kulukorvauksesta.

Työttömäksi jäävä ex-kansanedustaja voi saada sopeutumisrahaa 1-3 vuoden ajan 2100-3800 euroa kuukaudessa tekemättä mitään. Sopeutumisraha korvaa entisen sopeutumiseläkkeen.

Kansanedustajien palkkakehitys on ollut huimaa. Kansanedustajien palkkaa on korotettu vuoden aikana peräti kolme kertaa. Ensimmäisen kauden kansanedustajien palkkaan on tullut vuodessa lisää 200 €/kk, toisen kauden ja yli kolme kautta eduskunnassa istuneiden edustajien palkka on noussut 500 €/kk sekä eduskunnan puhemiehen palkka on noussut mukavat 1500 €/kk.

taksilla ajaminen on ympäristöteko

 1. Aja taksilla veronmaksajien piikkiin

  Tämä on klassikko eli suhaa taksilla niin paljon kuin ikinä suinkin pystyt, eikä maksa mitään! Käytä eduskunnan taksikorttia surutta yksityisiin matkoihin esim. ryyppyreissuilla.

  Ajele taksilla myös omiin bisneksiin liittyvät matkat, niin ehdit heittää enemmän keikkaa, sillä taksin avulla pystyt useammin sanomaan ein sijaan kyllä!

  Eikä siinä vielä kaikki! Jos taksilla ajaminen alkaa kyllästyttää, voit vaihtelun vuoksi matkustaa bussilla, junalla tai lentokoneella, täysin ilmaiseksi tietenkin!

  me tienatalä

 2. Hanki kakkosasunto

  Jos asut stadissa, osta kakkosasunto landelta ja pistä se vuokralle. Nosta kakkosasunnon perusteella kulukorvausta 1315 €/kk normaalin 986 €/kk sijaan. Vuokratuloilla ja ylimääräisellä kulukorvauksella asuntolaina on maksettu pois alta aikayksikön.

  Jos taas olet ulkopaikkakuntalainen, hanki pääkaupunkiseudulta edullinen majapaikka. Vielä parempaa, jos saat jaettua asumiskustannukset vaikkapa puoluetoverin kanssa. Sinulle maksetaan silti korotettu kulukorvaus 1809 €/kk, puhtaana käteen.

  Kulukorvausten lypsämiseen käy mikä tahansa asumus esim. sauna ja jalasmökki ovat hyviä vaihtoehtoja.

 3. Rahasta puhekeikoilla

  Ota maksu esiintymisistä, jotka kuuluvat normaaliin kansanedustajan työhön, mukaan lukien kouluvierailut. Käytännössä saat siten tuplapalkan yhdestä ja samasta työstä!

  kaikilla meillä on kuule rajoitteita

 4. Käytä työaikaa omiin bisneksiin

  Täysistunnoista kannattaa lintsata. Voit heittää täysistuntojen aikaan omaa keikkaa. Sairaslomalla ehtii myös mainiosti hoitelemaan sivubisneksiä.

  kuinka te kehtaatte

 5. Matkusta ulkomaille

  Matkailu avartaa. Lomamatkoja ei kannata maksaa omasta pussista, vaan lähteä veronmaksajien kustantamalle matkalle ulkomaille ”kieliä opiskelemaan”.

  Vaalikauden aikana pääset kaksi kertaa ilmaiselle lomareissulle ja säästät selvää rahaa!

  Muista nauttia eduskunnan istuntovapaista, koska istuntovapaata eli lomaa on vuodessa vain 4,5 kuukautta. Onneksi palkkio ja kulukorvaukset juoksevat lomienkin ajan.

  Mene mukaan kaikkiin mahdollisiin delegaatioihin, tutustumismatkoille ja mitä kaikkia näitä nyt onkaan. Ulkomaan työmatkoilta saat päivärahat toisin kuin kotimaan matkoilta.

 6. Aseta omat intressit kansan ja valtion etujen edelle

  Kun oma hillotolppa on turvattu, voit alkaa laukomaan omia mielipiteitäsi Audin takapenkiltä siitä huolimatta, että ne ovat ristiriidassa Suomen valtion linjan kanssa.

  kaverille kanssa

 7. Junaile läheisille rahakkaita tilauksia ja sopimuksia

  Valta-asema on siitä kiva, että pääset päättämään mitä tehdään veronmaksajien rahoilla. Koska kaikkia rahoja ei ikävä kyllä millään saa kerättyä omaan taskuun, kannattaa järjestellä osa rahoista kavereille ja sukulaisille mm. ylihintaisten julkisten hankintojen kautta.

 8. Turvaa tulevaisuutesi

  Myy periaatteesi, sielusi ja isänmaasi yksityisille sijoittajille, niin sinua odottaa kovapalkkainen EU-virka. Kotimaastakin löytyy ihan kivoja palkkiovirkoja.

  mun omatunto on puhdas

 9. Valehtele niin että korvat heiluvat

  Mitä korkeammassa asemassa olet, sitä härskimmät puhallukset ovat mahdollisia. Vaikka jäisit kiinni, sinulle ei tule mitään seuraamuksia.

  Ja muista, mitä suurempi kusetus, sitä helpommin se menee läpi ja sitä vakuuttavammin se kannattaa esittää esim. suorassa tv-lähetyksessä!

 10. Vaadi palkankorotusta

  Tämä onkin naurettavan helppo nakki, koska te kansanedustajat päätätte itse kulukorvaustenne suuruudesta!

 11. Bonus: Jos tekee tiukkaa, muista nämä säästövinkit!

  – Laita joka kuukausi 500 euroa säästöön.
  – Myy ylimääräiset osakkeet ja tsekkaa muitten sijoitusten tilanne.
  – Kotonakin voi silloin tällöin tehdä ruokaa, ei aina tartte mennä ravintolaan syömään.
  – Matkaillakin voi edullisesti. Esim. Thaimaa on jo huomattavasti edullisempi kuin Dubai.
  – Laita toinen asuntosi vuokralle.
  – Jotkut halvemmatkin shampanjat ovat ihan juotavia.

4 kommenttia artikkeliin ”Parhaat vinkit kansanedustajille kulukorvausten maksimointiin!”

 1. Eikö mikään riitä? Työttömiä rankaistaan aktiivimallilla. Sitten kun työvoimatoimisto aktivoi karenssin uhalla orjatyöhön on työtttömän kulukorvaus 9 euroa!!!

  Vastaa
  • No ei riitä! Kansanedustajat antoivat itse itselleen satasen palkankorotuksen keväällä 2018. Toinen satanen tulee lisää vuodenvaihteessa 2019. Vuositasolla lisää liksaa tulee 2400 euroa. Onko kohtuullista?

   Vastaa
  • Hyvä huomio, kiitos siitä! Kansanedustajien palkkioista päättää tosiaan palkkiotoimikunta, mutta kulukorvauksista päättää kukas muukaan kuin edustajat itse!

   Palkkiotoimikunnan jäsenet nimittää eduskunnan puhemiehistö, joka taas on kansanedustajien valitsema. Että se siitä riippumattomuudesta.

   Kyllä palkkio voisi olla suurempi, jos vastaavasti karsitaan kulukorvauksia ynnä muita etuja (sitä ei tule tapahtumaan, ikinä).

   Vastaa

Kommentoi artikkelia