Osuuskauppojen koroilla rahoiksi

Joko sinulla on S-Etukortti? Jos on, olet osuuskaupan jäsen eli asiakasomistaja.

Saat bonusta ja alennuksia sekä yövyt Sokos Hotelleissa asiakasomistajahintaan.

Bonuksia ja etuja tuottoisampi keino hyötyä osuuskaupan jäsenyydestä ovat osuusmaksun korot.

Osuuskaupat maksavat omistajilleen vuosittain osuusmaksun korkoa jopa 20 prosenttia.

S-ryhmän säännöt eivät estä liittymistä useamman osuuskaupan jäseneksi.

Näin ollen osuuskauppojen joukosta voi poimia korkeinta korkoa maksavat osuuskunnat, liittyä niiden jäseneksi ja alkaa tekemään rahaa eli ”hypätä S-junaan”.

Konkarit nimittävät osuuskauppojen koroilla tienaamista S-junaksi.


S-Etukortti ja bonus

Jos lompakostasi ei vielä löydy vihreää korttia, sellainen kannattaa ehdottomasti hankkia.

S-Etukortilla saat bonusta S-ryhmän toimipisteissä tehdyistä ostoista sekä pääset nauttimaan asiakasomistajan tarjouksista ja muista eduista. Bonusta kertyy myös yhteistyökumppaneiden palveluista mm. useimmista Elisa Saunalahden liittymistä.

Pelkän bonuksen takia ruokaostoksia ei kannata keskittää S-ryhmän kauppoihin, eikä tankata bensaa ABC-asemilla. Edullisempaa on vertailla hintoja ja ostaa sieltä missä on halvinta.

Asiakasomistajuudesta on kuitenkin monia muita hyötyjä. Jotkin osuuskaupat tarjoavat liittymisetuna etuseteleitä ja muita rahanarvoisia etuja. Jo yksin liittymisedut voivat olla hyvä syy liittyä osuuskaupan jäseneksi.

S-Etukortti


Ilmaiset peruspankkipalvelut

Asiakasomistajaksi liittyessä avataan automaattisesti tili S-Pankkiin. S-Pankin peruspankkipalvelut ovat asiakasomistajille täysin ilmaisia.

Ilmaisia palveluita ovat käyttötili S-Tili, maksukortti S-Etukortti Visa ja verkkopankin käyttö. Pankin vaihto S-Pankkiin esimerkiksi Osuuspankista tai Nordeasta tarkoittaa monen euron kuukausittaista säästöä.

Maksaessasi S-Etukortin maksuominaisuudella ostokset S-ryhmän toimipisteissä, saat bonusten päälle 0,5 % maksutapaetua ostosten hinnasta eli käytännössä ylimääräisen puolen prosentin alennuksen.


Osuusmaksun korko ja ylijäämän palautus

Osuuskaupat palauttavat osan voitoistaan asiakkaille bonusten ja maksutapaedun ohella osuusmaksun korkoina ja ylijäämänpalautuksina.

Osuuskaupan jäsen voi saada korkoa ja ylijäämänpalautusta seuraavan vuoden aikana, jos koko osuusmaksu sata euroa on maksettuna vuoden viimeiseen päivään mennessä.

Taulukosta käy ilmi osuuskauppojen korot viiden vuoden ajalta. Puolet S-ryhmän kahdestakymmenestä osuuskaupasta maksoi osuuspääomalle korkoa vuodelta 2017.

Osuuskauppa20142015201620172018
Yht.14214212612187
Osuuskauppa KPO2020202020
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa1212121212
Suur-Savon Osuuskauppa1010101010
Turun Osuuskauppa1010101010
Pirkanmaan Osuuskauppa88888
Keskimaan Osuuskauppa66666
Satakunnan Osuuskauppa66666
Etelä-Karjalan Osuuskauppa1010555
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa152020205
Suur-Seudun Osuuskauppa1010665
Helsingin Osuuskauppa Elanto10101010-
Osuuskauppa Hämeenmaa10553-
Osuuskauppa Maakunta--55-
Kymen Seudun Osuuskauppa553--
Osuuskauppa Varuboden-Osla1010---

Parasta korkoa vuodesta toiseen on maksanut Osuuskauppa KPO. Tämä, jos mikä, on hyvä sijoituskohde aloittelevan sijoittajan ensimmäiselle sataselle.

Osuuskauppoihin sijoittaminen on lähes riskitön sijoitus. Sijoitetun osuuspääoman arvo ei ainakaan laske.

Teoriassa osuuskuntakin voi menne konkurssiin ja jäsen menettää sijoittamansa osuusmaksun. Käytännössä konkurssi on hyvin epätodennäköinen.

Osuuskauppojen korot ovat paljon miedommin verotettuja kuin muut pääomatulot. Osuuspääoman koroista 25 % on verotettavaa pääomatuloa.

Esimerkki

Osuuskauppojen korot 87 euroa vuonna 2018

Veronalainen osuus 87 € x 25 % = 21,75 €

Pääomaveroprosentti 30, vero 21,75 € x 30 % = 6,53 €

Osuuskaupat ovat maksaneet korkoa yhteensä reilun satasen verran. Tuotot ovat olleet laskusuunnassa usean vuoden ajan. Pirkanmaan Osuuskauppa on ilmoittanut, ettei maksa korkoa vuonna 2019.

Tähän liittyykin osuuskauppoihin sijoittamisen suurin riski. Suurin riski on, että osuuskunta maksaa entistä pienempää korkoa tai lopettaa koron maksamisen kokonaan. Silloin sijoitetut rahat seisovat tyhjänpanttina.

Osuuskaupasta voi kuitenkin erota yhtä helposti kuin liittyä ja rahat saa takaisin saman tien.

Osuuskunnat voivat maksaa myös ylijäämänpalautusta eli kaikista oman osuuskaupan alueella tehdyistä ostoista voi saada vielä lisää palautusta bonusten ja maksutapaedun lisäksi.

Esimerkiksi Osuuskauppa Keskimaa maksoi vuonna 2018 ylijäämänpalautuksena 0,6 % omistajan tekemien bonusostojen määrästä.

Korkojen ja ylijäämänpalautusten yleisimmät maksupäivät ovat 25.5. ja 25.6.

Osuuksien omistusmäärä on rajoitettu yhteen osuuteen henkilöä kohden. Osuuskauppojen osuudet voi hankkia myös puolisolle ja alaikäisille lapsille.

Osuuskaupan voittovarojen jakamisesta päättää asiakasomistajien vaaleilla valitsema osuuskunnan edustajisto.


Osuuskaupan jäseneksi liittyminen

Oman alueen osuuskaupan jäseneksi voi liittyä netissä tai S-Pankin toimipisteessä, joita löytyy kaikista Prismoista ja useimmista Sokoksista.

Jäsenmaksun eli osuusmaksun suuruus on sata euroa. Liittymisen yhteydessä on maksettava vähintään 20 euroa. Loput summasta voi kerryttää bonuksilla.

Bonuksista ja muista eduista pääsee hyötymään heti. Korkoa ja ylijäämänpalautusta saa vasta seuraavana vuonna sen jälkeen, kun koko sata euroa on maksettu.

Moneen osuuskauppaan liittymisen voi tehdä vain S-Pankin konttorissa. Homman hoitamiseen täytyy varata aikaa, koska pankkitädin täytyy naputella koneella erikseen jokaiseen osuuskauppaan liittyminen.

Kymmeneen osuuskauppaan liittymiseen menee aikaa noin puoli tuntia ja uppoaa rahaa tuhat euroa.

Kirjoita ja ota mukaan muistilappu osuuskaupoista, joihin haluat liittyä tai tulosta taulukko tältä sivulta. Pankkitädin toimenkuvaan ei nimittäin kuulu tämän tyyppinen sijoitusneuvonta.


S-juna

Ehtiikö vielä hypätä S-junan kyytiin?

S-junan vauhti on hidastunut yhä useamman osuuskunnan jätettyä maksamatta korkoa vuonna 2018.

Siitä huolimatta osuuskaupat ovat edelleen poikkeuksellisen tuottoisa sijoituskohde suhteessa sijoituksen pieneen riskiin.

Osuuskauppoihin sijoittaminen on erinomainen valinta ensimmäisen sadan ja ensimmäisen tuhannen euron sijoituskohteeksi. Helppoa rahaa tekemättä yhtään mitään.

Itse hyppäsin mukaan S-junan kyytiin 31.12.2015. Marssin tuolloin paikallisen S-Pankin konttoriin. Liityin entisen yhden jäsenyyden lisäksi kolmentoista muun osuuskaupan jäseneksi.

Kolmen vuoden aikana olen ehtinyt tienata osuuskauppojen koroilla 334 euroa.

Hieman myöhemmin vaihdoin pankkia S-Pankkiin. Entisessä pankissa palvelumaksu oli neljä euroa kuukaudessa eli pankkipalveluissa säästöä tulee viisi kymppiä vuodessa.

Seuraan ahkerasti S-mobiili -mobiilisovelluksella S-ryhmän etuja. Vuoden aikana tarjousten ja alennusten ansiosta säästöä kertyy kymmeniä euroja.

Mieltä sykähdyttävin etu on ollut osuuskaupan syntymäpäivälahjaksi tarjoama pullo viiniä, täysin ilmaiseksi!

Asiakasomistajan etuihin kuuluu Yhteishyvä-lehti. Arvontojen ystävänä täytän lehden ristikon, osallistun arvontaan ja lukijakilpailuihin sekä S-Pankin uutiskirjeen tilaajana olen mukana joka kuukausi 100 euron arvoisen S-ryhmän lahjakortin arvonnassa.

Kommentoi artikkelia