Osuuskauppojen koroilla rahoiksi

Joko sinulla on S-Etukortti? Jos on, olet osuuskaupan jäsen eli asiakasomistaja.

Saat bonusta ja alennuksia sekä yövyt Sokos Hotelleissa asiakasomistajahintaan.

Bonuksia ja etuja tuottoisampi keino hyötyä osuuskaupan jäsenyydestä ovat osuusmaksun korot.

Osuuskaupat maksavat omistajilleen vuosittain osuusmaksun korkoa jopa 20 prosenttia.

S-ryhmän säännöt eivät estä liittymistä useamman osuuskaupan jäseneksi.

Näin ollen osuuskauppojen joukosta voi poimia korkeinta korkoa maksavat osuuskunnat, liittyä niiden jäseneksi ja alkaa tekemään rahaa eli ”hypätä S-junaan”.

Konkarit nimittävät osuuskauppojen koroilla tienaamista S-junaksi.


S-Etukortti ja bonus

Jos lompakostasi ei vielä löydy vihreää korttia, sellainen kannattaa ehdottomasti hankkia.

S-Etukortilla saat bonusta S-ryhmän toimipisteissä tehdyistä ostoista sekä pääset nauttimaan asiakasomistajan tarjouksista ja muista eduista. Bonusta kertyy myös yhteistyökumppaneiden palveluista mm. useimmista Elisa Saunalahden liittymistä.

Pelkän bonuksen takia ruokaostoksia ei kannata keskittää S-ryhmän kauppoihin, eikä tankata bensaa ABC-asemilla. Edullisinta on useimmiten vertailla hintoja ja ostaa sieltä missä on halvinta.

Asiakasomistajuudesta on kuitenkin monia muita hyötyjä. Jotkin osuuskaupat tarjoavat liittymisetuna etuseteleitä ja muita rahanarvoisia etuja. Jo yksin liittymisedut voivat olla hyvä syy liittyä osuuskaupan jäseneksi.

S-Etukortti


Ilmaiset peruspankkipalvelut

Asiakasomistajaksi liittyessä avataan automaattisesti tili S-Pankkiin. S-Pankin peruspankkipalvelut ovat asiakasomistajille täysin ilmaisia.

Ilmaisia palveluita ovat käyttötili S-Tili, maksukortti S-Etukortti Visa ja verkkopankin käyttö. Pankin vaihto S-Pankkiin esimerkiksi Osuuspankista tai Nordeasta tarkoittaa monen euron kuukausittaista säästöä.

Maksaessasi ostokset S-Etukortin maksuominaisuudella S-ryhmän toimipisteissä, saat bonusten päälle 0,5 % maksutapaetua ostosten hinnasta eli käytännössä ylimääräisen puolen prosentin alennuksen.


Osuusmaksun korko ja ylijäämän palautus

Osuuskaupat palauttavat osan voitoistaan asiakkaille bonusten ja maksutapaedun ohella osuusmaksun korkoina ja ylijäämänpalautuksina.

Osuuskaupan jäsen voi saada korkoa ja ylijäämänpalautusta seuraavan vuoden aikana, jos koko osuusmaksu sata euroa on maksettuna vuoden viimeiseen päivään mennessä.

Taulukosta käy ilmi osuuskauppojen korot viiden vuoden ajalta. Puolet S-ryhmän kahdestakymmenestä osuuskaupasta maksoi osuuspääomalle korkoa vuonna 2018. Maksajien määrä putosi kuuteen vuonna 2019.

Osuuskauppa202020192018201720162015
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa121212121212
Keskimaan Osuuskauppa666666
Osuuskauppa KPO51020202020
Osuuskauppa Maakunta55-55-
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa-55202020
Osuuskauppa Suur-Savo--10101010
Helsingin Osuuskauppa Elanto---101010
Turun Osuuskauppa?1010101010
Pirkanmaan Osuuskauppa?-8888
Satakunnan Osuuskauppa?-6666
Etelä-Karjalan Osuuskauppa?-55510
Suur-Seudun Osuuskauppa?-56610
Osuuskauppa Hämeenmaa?--355
Kymen Seudun Osuuskauppa?---35
Osuuskauppa Varuboden-Osla?----10
Yht.284887121126142

Parasta korkoa vuodesta toiseen on maksanut Osuuskauppa KPO. Tämä jos mikä, on hyvä sijoituskohde aloittelevan sijoittajan ensimmäiselle sataselle. Tosin ykköspaikan S-junan veturina otti vuonna 2019 Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO.

Osuuskauppoihin sijoittaminen on lähes riskitön sijoitus. Sijoitetun osuuspääoman arvo ei ainakaan laske.

Teoriassa osuuskuntakin voi menne konkurssiin ja jäsen menettää sijoittamansa osuusmaksun. Käytännössä konkurssi on hyvin epätodennäköinen.

Osuuskauppojen korot ovat paljon miedommin verotettuja kuin muut pääomatulot. Osuuspääoman koroista 25 % on verotettavaa pääomatuloa. Ylijäämänpalautus on osuuskunnan jäsenelle verovapaata tuloa.

Esimerkki osuusmaksun koron verotus

Osuuskauppojen korot 48 euroa vuonna 2019

Veronalainen osuus 48 € x 25 % = 12 €

Pääomaveroprosentti 30

Vero = 12 € x 30 % = 3,60 €

Nettotuotto = korot 48 € – vero 3,60 € = 44,40 €

Osuuskaupat ovat maksaneet useina vuosina korkoja yhteensä reilun satasen verran. Tuotot ovat olleet laskusuunnassa usean vuoden ajan. Ruoan hinnan halpuuttaminen sekä bonustaulukoihin tehdyt muutokset ovat syöneet jaettavien korkojen osuutta.

Tähän liittyykin osuuskauppoihin sijoittamisen suurin riski. Suurin riski on, että osuuskunta maksaa entistä pienempää korkoa tai lopettaa koron maksamisen kokonaan. Silloin sijoitetut rahat seisovat tyhjänpanttina.

Osuuskaupasta voi kuitenkin erota yhtä helposti kuin liittyä ja osuusmaksuun sijoitetut rahat saa takaisin saman tien.

Osuuskunnat voivat maksaa myös ylijäämänpalautusta eli kaikista osuuskaupan alueella tehdyistä ostoista voi saada vielä lisää palautusta bonusten ja maksutapaedun lisäksi.

Esimerkiksi Osuuskauppa Keskimaa maksoi vuonna 2019 ylijäämänpalautuksena 0,85 % vuonna 2018 tehtyjen bonusostojen määrästä.

Korkojen ja ylijäämänpalautusten maksupäivät ovat 25.4., 25.5., 25.6., 25.7. ja 25.8. Jos maksupäivä osuu viikonlopulle, maksetaan korko ja ylijäämänpalautus edeltävänä perjantaina.

Osuuksien omistusmäärä on rajoitettu yhteen osuuteen henkilöä kohden. Osuuskauppojen osuudet voi hankkia myös puolisolle ja alaikäisille lapsille.

Osuuskunnan hallitus esittää asiakasomistajien vaaleilla valitsemalle osuuskunnan edustajistolle miten osuuskaupan tilikauden ylijäämä eli voitto käytetään. Vaalit järjestetään neljän vuoden välein.

Ylijäämää voidaan käyttää osinkojen eli osuusmaksun korkojen maksamiseen, ylijäämänpalautuksen maksamiseen tai ylijäämä voidaan siirtää rahastoon tai ylijäämätilille.


Milloin on S-ryhmän ylijäämänpalautus maksupäivä 2020?

S-ryhmän osuuskauppojen osuusmaksun koron ja ylijäämänpalautuksen maksupäivät vuonna 2020 ovat perjantai 24.4., maanantai 25.5., torstai 25.6., perjantai 24.7. ja tiistai 25.8.

Ylijäämäpalautus maksetaan maksupäivänä S-Pankin tilille, joka on valittu etujen maksutiliksi.

Oheiseen taulukkoon on merkitty vuoden 2020 maksupäivät, ylijäämänpalauksen prosentit ja osuusmaksun korot.

Taulukkoa päivitetään kevään ja kesän 2020 mittaan sitä mukaa kuin osuuskauppojen edustajistot päättävät ylijäämän käytöstä kevätkokouksissaan.

Koronaepidemian takia päätökset korkojen ja ylijäämänpalautuksen maksusta ovat viivästyneet.

Turun Osuuskauppa TOK on ilmoittanut päättävänsä osuusmaksun koron kohtalosta syksyllä 2020.

Maksutilanne tarkistettu ja taulukon tiedot päivitetty 11.7.2020.

Palautukset 2020KotipaikkaMaksupäiväYlijäämänpalautusOsuusmaksun korko
Osuuskauppa PeeÄssäKuopio25.5.20204,00 %-
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKOJoensuu25.5.20201,80 %12 €
Osuuskauppa KPOKokkola25.5.20201,00 %5 €
Suur-Seudun Osuuskauppa SSOSalo25.5.20200,25 %-
Osuuskauppa Suur-SavoMikkeli25.6.20201,00 %-
Osuuskauppa MaakuntaKajaani25.6.2020-5 €
Kymen Seudun Osuuskauppa KSOHamina24.7.20202,50 %-
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa EepeeSeinäjoki24.7.20200,50 %-
Osuuskauppa KeskimaaJyväskylä25.8.20201,00 %6 €
Helsingin Osuuskauppa Elanto HOK-ElantoHelsinki---
Osuuskauppa ArinaOulu---
Etelä-Karjalan Osuuskauppa EekooLappeenranta???
Turun Osuuskauppa TOKTurku???
Osuuskauppa Varuboden-OslaKirkkonummi???
Satakunnan OsuuskauppaPori???
Koillismaan OsuuskauppaKuusamo???
Osuuskauppa HämeenmaaLahti???
Osuuskauppa KeulaRauma???
Pirkanmaan OsuuskauppaTampere???

Vielä 0,3% lisää bonusta!

Maksa laskut Mobify-palvelun (entinen Clark) kautta ja saat 0,3 % bonusta jokaisen laskun loppusummasta.

 • Rekisteröityessä 5 € liittymisbonus koodilla MOBIFY eli saat heti viisi euroa rahaa!
 • Tienaa kaikista laskuista 0,3% bonusta
 • Ansaitse verkkokauppaostoksista jopa 10% bonusta esim. Adidas, Ellos ja Kaalimato
 • Nosta bonukset rahana pankkitilillesi
 • Tilaa kaikki laskut samaan paikkaan
 • Hallinnoi laskuja helposti puhelinsovelluksella
 • Seuraa talouttasi tilastoista

Mobify bonus

Vuonna 2019 avokätisimmän ylijäämänpalautuksen omistajilleen tarjosi Kuopion seudulla toimiva Osuuskauppa PeeÄssä, peräti neljän prosentin palautus bonuksiin oikeuttavista ostoista.

Toiseksi korkein palautusprosentti oli Pohjois-Karjalan Osuuskaupan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi maksama kolmen prosentin palautus.


Paljonko ylijäämänpalautusta maksetaan?

Saatavan palautuksen määrän voi laskea itse tarkastamalla edellisenä vuonna tehtyjen bonusostosten määrän S-mobiilista tai S-kanavalta.

Ylijäämänpalautus huomioidaan vain osuuskaupan omissa kaupoissa tehdyistä bonukseen oikeuttavista ostoista. Palautusta voi saada useammasta osuuskaupasta.

Osuuskaupan tytäryhtiöiden ja yhteistyökumppaneiden ostoista, esim. Elisan ja Saunalahden puhelinliittymät, ei kerry ylijäämänpalautusta, vaikka tavallista S-bonusta ostoksista maksetaankin.

Esimerkki ylijäämänpalautus

Olet Osuuskauppa Keskimaan asiakasomistaja. Olet ostanut viime vuonna Keskimaan kaupoista ruokaa ja tavaroita 1492 eurolla. Ylijäämänpalautus on 0,85 %.

Maksettava ylijäämänpalautus 1492 € x 0,85 % = 12,68 €. Lisäksi koko osuusmaksun maksaneet asiakasomistajat saavat osuusmaksun korkoa kuusi euroa.

Osuuskauppa Keskimaa maksaa ylijäämänpalautuksen ja osuusmaksun koron 18,68 euroa S-Pankin tilillesi juhannuksen jälkeisellä viikolla tiistaina 25.6.2019.


Osuuskaupan jäseneksi liittyminen

Osuuskaupan jäseneksi voi liittyä netissä tai S-Pankin toimipisteessä, joita löytyy kaikista Prismoista ja useimmista Sokoksista.

Jäsenmaksun eli osuusmaksun suuruus on sata euroa. Liittymisen yhteydessä on maksettava vähintään 20 euroa. Loput summasta voi kerryttää bonuksilla.

Bonuksista ja muista eduista pääsee hyötymään heti. Korkoa ja ylijäämänpalautusta saa vasta seuraavana vuonna sen jälkeen, kun koko sata euroa on maksettu.

Moneen osuuskauppaan liittymisen voi tehdä vain S-Pankin konttorissa. Asian hoitamiseen täytyy varata aikaa, koska pankkitädin täytyy naputella koneella jokaiseen osuuskauppaan liittyminen erikseen.

Kymmeneen osuuskauppaan liittymiseen menee aikaa noin puoli tuntia ja rahaa uppoaa tuhat euroa.

Kirjoita ja ota mukaan lista osuuskaupoista, joihin haluat liittyä tai tulosta taulukko tältä sivulta. Pankkitädin toimenkuvaan ei nimittäin kuulu tämän tyyppinen sijoitusneuvonta.


S-juna

Ehtiikö vielä hypätä S-junan kyytiin?

S-junan vauhti on hidastunut yhä useamman osuuskunnan jätettyä maksamatta korkoa vuonna 2019.

Siitä huolimatta osuuskaupat ovat edelleen poikkeuksellisen tuottoisa sijoituskohde suhteessa sijoituksen pieneen riskiin.

Osuuskauppoihin sijoittaminen on erinomainen valinta ensimmäisen sadan ja ensimmäisen tuhannen euron sijoituskohteeksi. Helppoa rahaa tekemättä yhtään mitään.

Hyppäsin itse S-junan kyytiin muutama vuosi sitten. Marssin tuolloin paikallisen S-Pankin konttoriin. Liityin entisen yhden jäsenyyden lisäksi kolmentoista muun osuuskaupan jäseneksi.

Viiden vuoden aikana olen ehtinyt tienata osuuskauppojen koroilla 524 euroa.

Hieman myöhemmin vaihdoin kaikki pankkipalveluni S-Pankkiin. Entisessä pankissa palvelumaksu oli neljä euroa kuukaudessa eli pankkipalveluissa säästöä tulee lähes viisi kymppiä vuodessa.

Seuraan ahkerasti S-ryhmän etuja. Vuoden aikana tarjousten ja alennusten ansiosta säästöä kertyy kymmeniä euroja.

Asiakasomistajan etuihin kuuluu Yhteishyvä-lehti. Arvontojen ystävänä täytän lehden ristikon, osallistun arvontaan ja lukijakilpailuihin sekä S-Pankin uutiskirjeen tilaajana olen mukana joka kuukausi 100 euron arvoisen S-ryhmän lahjakortin arvonnassa.

13 kommenttia artikkeliin ”Osuuskauppojen koroilla rahoiksi”

 1. Pari kommenttia:
  – liittyähän voi myös netissä (eroaminen taitaa onnistua vain konttorissa)
  – sekä osuuspääoman koron että ylijäämänpalautuksen edellytyksenä on, että on _maksavan_ osuuskaupan jäsen vuoden viimeisenä päivänä ja _jonkun_ osuuskaupan jäsen maksupäivänä. Periaatteessa voi siis liittyä kaikkiin vuoden lopussa ja erota kaikista paitsi yhdestä vuoden alussa (ja toistaa joka vuodenvaihteessa), jos jaksaa jumpata.
  – Maakunta ei maksanut vuodelta 2018 ylijäämänpalautusta

  Vastaa
  • Hyviä huomioita! Kiitos niistä.

   Netissä voi liittyä jäseneksi, mutta vain yhteen osuuskauppaan. Useamman kuin yhden osuuskaupan jäseneksi liittyminen täytyy tehdä S-Pankin toimipisteessä.

   Osuuksien omistuksilla kikkailu on tosiaan mahdollista vuodenvaihteen tienoilla. Samalla tavalla voi kikkailla kirkollisveron kanssa https://www.rahakirstu.com/saasta/eroa-kirkosta-ja-saasta-satoja-euroja/. Näissä riittää tarkan markan miehille ja naisille puuhaa!

   Vastaa
 2. Onko Turun osuuskaupan ja suurseudun osuuskaupan S-Junailevista ehdokkaista tietoa? Ääni menee HOK-Elannossa pitkäselle!

  Vastaa
 3. TOK, Miska Kanervo 322: ”On oikein, että enemmän euroja osuuskauppaan laittava saa myös prosentuaalisesti enemmän alennusta ostoista. Tällä saadaan aikaan myös keskittämistä sekä sitä kautta myynnin volyymia, mikä taas tukee koko osuuskuntatoimintaa.”
  2. Turun Osuuskaupan on ylläpidettävä kattavaa myymäläverkostoa, vaikka yksittäiset myymälät tekisivätkin tappiota. Vataus: Tappiollinen liiketoiminta ei ole eduksi kenellekkään pidemmän päälle.

  Vastaa
  • Kiitos kommentista! Tämä ehdokas painottaa osuuskaupan jäsenen palkitsemista palveluiden käyttöön perustuen eli bonuksia ja ylijäämänpalautusta.

   Vastaa
 4. Kommenteissa mainituista ehdokkaista valituiksi tulivat:

  KPO Taneli Voltti
  POK Yrjö Schafeitel
  TOK Arvi Tolvanen

  Onnittelut valinnan johdosta ja menestystä tuleviin tehtäviin!

  Vastaa
 5. Ylijäämäpalautusta on turha odotella saavansa tänä vuonna, taikka siis juuri odotella saakin.
  Edes päätöstä niiden maksamisesta ei ole tehty, ainakaan ei KSO:lla. Tiedetäänhän, että sitä juuri tänä keväänä tuota pientäkin rahamäärää hartaasti odotellaan monessa perheessä.

  Vastaa
  • Totta! Nihkeää tuntuu olevan ylijäämänpalautusten ja osuusmaksun korkojen kanssa. Muutama kymppi palautuksia tulisi monelle tarpeeseen.

   Vastaa

Kommentoi artikkelia