Metsästä rahaa kukkaroon ja syötävää ruokapöytään

Metsä on oikea aarreaitta. Mustikoilla, muilla metsämarjoilla ja sienillä voi tienata mukavan summan rahaa kesän ja syksyn aikana. Myynnistä saadut rahat ovat verovapaata tuloa.

Metsän antimia kannattaa kerätä myös omaan käyttöön, vaikkapa edes muutama kourallinen tuoreita marjoja suoraan suuhun tai herkullista mustikkapiirakkaa varten.

Marjat ja sienet sisältävät runsaasti terveydelle hyödyllisiä vitamiineja ja hivenaineita. Lisäksi marjastus on hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Metsässä samoilu alentaa verenpainetta, pienentää stressiä ja rauhoittaa mieltä.

Marjasadosta korjataan talteen vain 10 prosenttia. Vuosittainen mustikan, puolukan ja hillan sato on arviolta 500 miljoona kiloa, josta kerätään 50 miljoonaa kiloa. Ilman ulkomaalaisia poimijoita hyödynnetty marjamäärä jäisi vielä pienemmäksi.

Mustikkametsä


Paras kilohinta mustikoista ja muista marjoista

Marjayritykset maksavat puhdistamattomasta mustikasta muutaman euron kilolta ja puolukasta hieman vähemmän. Lakan eli hillan kilohinta liikkuu 10-20 eurossa. Puhdistettujen marjojen hinta on vähän korkeampi. Hyvinä marjavuosina hinnat ovat pienemmät, huonoina suuremmat.

Ahkera poimija voi ansaita marjojen myynnillä yli tuhat euroa, jopa enemmän. Tähän tarvitaan useiden satojen litrojen marjasaalis, oma auto ja paikallistuntemusta siitä, missä lähiseudun parhaat marjapaikat sijaitsevat.

Pienemmälläkin marjasaalilla on mahdollista päästä mukaville tienesteille. Marjat kannattaa silloin puhdistaa ja myydä suoraan kuluttajille torilla, valtatien levähdyspaikalla tai netissä. Naapurin mummokin saattaa olla marjoja vailla, koska ei jaksa enää lähteä metsään.

Tori.fi mustikat

Parhaat myyntipaikat netissä ovat Tori.fi ja paikalliset lähiruokaryhmät Facebookissa. Tori.fi:ssä keskihinta isosta ämpärillisestä eli kymmenestä litrasta puhdistettua mustikkaa pyörii 50 euron tietämissä.

Ämpärillisen keräämiseen kuluu hyvällä marjapaikalla noin tunti ja toinen tunti marjojen puhdistamiseen, joten tuntipalkaksi tulee 25 euroa. Ei hassumpaa.


Puhtaana käteen

Marjojen ja sienien myynnin verovapauden ehtona on, että myyntitoiminta on harrastelijamaista ja satunnaista. Lisäksi marjat on myytävä luonnontilassa eli ei esimerkiksi survottuna tai pakastettuna.

Jos marjojen poimimisesta on tehty työsopimus, verotetaan maksettua palkkaa ansiotulon veroprosentin mukaan.

Vadelmia


Säästä ruoka- ja terveyskuluissa

Marjoja kannattaa poimia myös syöntimarjoiksi ja pakastimeen talven varalle. Torilta ja kaupan pakastealtaasta ostettuna kotimaiset marjat ovat kalliita.

Suomalaiset marjat ovat mitä parhainta ruokaa, superfoodia. Säännöllisen mustikoiden syönnin on todettu laskevan riskiä saada aikuisiän diabetes.

Puolukka ja karpalo sisältävät yhdisteitä, jotka voivat ennalta ehkäistä virtsatieinfektioita ja rauhoittavat eturauhastulehduksen oireita.

Sieniä

Sienet ovat vähärasvaisia ja sisältävät paljon proteiineja. Sienet soveltuvat siksi monien liharuokien ja keittojen jatkamiseen sekä sellaisenaan kasvissyöjän proteiininlähteeksi.

Sienet sopivat hyvin laihduttajalle. Sienissä on kuituja ja hitaasti liukenevia hiilihydraatteja, jotka pitävät pitkään yllä kylläisyyden tunnetta.


Muistatko Mustikka-Oscarin?

Mustikka-Oscarista kerrottiin lehdissä vuonna 2015. Tuolloin 14-vuotias Oscar oli jäänyt ilman kesätöitä. Äidin vinkistä poika alkoi keräämään mustikoita.

Oscar keräsi kuukaudessa 350 litraa mustikoita, joilla hän tienasi hulppeat 1480 euroa. Oscar on jatkanut mustikoiden keräämistä muinakin vuosina.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kehui yritteliään pojan edesottamuksia Facebookissa ja mainitsi pojan uudenvuoden puheessaan: ”Hänpä poimi satoja litroja metsämarjoja ja teki hyvän tilin. Siitä tulee semmoinen mielensähyvittäjän olo, että kyllä minua sitten niin ilahduttaa tällainen juttu, että poika kerää marjat maasta ja panee kaverinsa ja monet muutkin innostumaan samaan.”


Naapurin omenat omaan koriin

Omenia

Oletko joskus kulkenut talon ohi, jonka pihassa omenapuu notkuu omenoista? Eikä kukaan kerää niitä pois. Lopulta omenat varisevat maahan.

Rohkeasti vain kysymään talon isännältä tai emännältä saako omenia poimia omaan käyttöön. Omistaja voi olla mielissään, kun ei tarvitse olla koko ajan keräämässä pudonneita omenia pois nurmikkoa roskaamasta.

Sama pätee musta- ja punaherukoihin. Kysymällä selviää saako kerätä. Varsinkin ikäihmisten pihoissa runsaasti marjoja tuottavat mustaherukat saattavat jäädä pensaisiin mätänemään.


Kätevin tapa säilöä marjat, sienet ja omenat

Monesta kodista ei löydy isoa pakastinta marjojen säilöntään, varsinkaan pienestä vuokra-asunnosta. Kuivaaminen on näppärä keino säilöä marjat, sienet ja omenat pieneen tilaan.

Kuivatut sienet

Levitä marjat tai ohueksi viipaloidut sienet harvasti leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna kuivua jääkaapin tai keittiön yläkaapin päällä päivän tai parin ajan.

Säilytä kuivatut tuotteet tiiviisti suljetuissa lasipurkeissa, joissa ne säilyvät vuosikausia syömäkelpoisina.


Jokamiehen-, naisen- ja henkilönoikeus ei ole itsestäänselvyys

Jokamiehenoikeudella saa poimia luonnonmarjoja, sieniä ja rauhoittamattomia kasveja ilmaiseksi ja lupaa kysymättä kenen tahansa omistamassa metsässä. Täytyy kuitenkin pitää huolta, ettei häiritse kotirauhaa eli marjoja ei kannata lähteä poimimaan kenenkään takapihalta.

Jokamiehenoikeus on harvinaisuus. Suomen ohella liikkuminen luonnossa on vapaata vain muutamassa muussa Euroopan maassa. Muualla maailmassa muiden mailla tallustelusta rapsahtaa sakot tai jopa ”lyijyä niskaan”.

Suomessakin on ollut puhetta valtion metsien yksityistämisestä, joka voi tarkoittaa tulevaisuudessa jokamiehenoikeuksien rajaamista tai loppumista. Metsään siis kannattaa mennä vielä kun ei ole liian myöhäistä.

Kommentoi artikkelia