Lottoamalla suomalainen häviää aina

Suomalaiset ovat lottokansaa. Joka neljäs suomalainen pelaa lottoa viikottain, joka toinen jättipottikierroksilla ja vielä useampi ainakin joskus.

Tutkimusten mukaan eniten lottoa ja muita rahapelejä pelaavat ne, joilla on vähiten rahaa. Rahapelit toimivat siten ikään kuin käänteinen verotus.

Veikkaus ottaa köyhiltä ja antaa suurimman osan rahoista keski- ja hyvätuloisten hyödyksi.

Jokainen tietää, että lottoaminen ei kannata. Päävoiton osumisen todennäköisyys on mitättömän pieni ja lottoaminen on tappiollista toimintaa.

Mikä saa järkevätkin ihmiset antamaan vapaaehtoisesti pois kovalla työllä ansaitut rahat viikko toisensa jälkeen?

Vastaus on unelmat ja jännitys. Lottoamalla ostetaan unelmia ja jännitystä elämään. Mitä sinä tekisit, jos voittaisit lotossa?


Lottovoiton todennäköisyyden epätodennäköisyys

Lotossa seitsemän oikein -tuloksen saaminen on äärimmäisen epätodennäköistä. Erilaisia seitsemän lottonumeron riviyhdistelmiä on yli 18 miljoonaa kappaletta.

Täysosuman todennäköisyys on 1/18643560 eli 0,0000053638 prosenttia. Toisin sanoen yhdellä rivillä ei saa täysosumaa 99,99999 prosentin todennäköisyydellä.

Suomalaisten suosituin lottorivi ei yllättäen olekaan 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Se on toiseksi suosituin rivi. Suosituimmat numerot löytyvät lottokupongin kolmannelta pystyriviltä 3, 9, 15, 21, 27, 33, 39.

Kumpaakaan näistä riveistä ei ole arvottu kertaakaan loton yli 40 vuotisen historian aikana. Hämmästyttävää, eikö olekin?


Ihmisen elinaika ei riitä ison lottovoiton osumiseen

Lotto on negatiivisen odotusarvon peli. Veikkaus voittaa aina.

Lyhyellä aikavälillä lotossa voi jäädä voitolle uskomattoman onnenkantamoisen ansiosta. Pitkässä juoksussa lotossa häviää, aina.

Otetaan esimerkiksi oikein ahkera lottoaja, joka täyttää täyden kupongin eli 12 riviä lottoa joka viikko. Täysi kuponki lottoa maksaa 12 euroa. Vuodessa lottoon uppoaa 624 euroa.

Kahdeksantoistavuotiaasta asti eläkeikään mennessä sinnikäs pelurimme ehtii pelata lottoa lähes 30000 riviä ja ennen kuoleman koittoa noin 40000 riviä.

Toiseksi korkeimman voittoluokan, 6 + 1 lisänumero oikein, osuman todennäköisyys on yksi kahdesta ja puolesta miljoonasta.

Osuman löytyminen esimerkkimme lottoajan kupongeista hänen elinaikanaan on päävoitosta puhumattakaan erittäin epätodennäköistä.

Vaikka hänellä kävisi hirmuinen mäihä, voittaisi hän 6 + 1 oikein tuloksella vain noin satatuhatta euroa, jolla työntekoa ei vielä lopeteta.

Kuusi oikein lotossa on mahdollista saada. Voiton todennäköisyys on yksi 80000:sta. Tuloksella voittaa keskimäärin hulppeat muutaman tuhat euroa.

Ahkera lottoaja voittaa siis todennäköisimmin silloin tällöin muutaman euron mitättömiä pikkuvoittoja ja parhaimmillaankin kerran elämässä muutaman tonnin.


Sijoittamalla voittaa aina

Loton palautusprosentti on 41,1. Näin ollen jokaisesta peliin laitetusta eurosta pelaajalle palautuu ”voittoina” 41 senttiä.

Eläkkeelle päästessään sisukas lottoajamme on kerännyt panostamallaan 30000 eurolla voittoja noin 13000 euroa eli käytännössä hävinnyt 17000 euroa.

Jos hän loton sijasta sijoittaisi täyden lottokupongin hinnan 12 euroa joka viikko osakkeisiin, olisi hänellä eläkeiän koittaessa korkoa korolle -ilmiön ansiosta kasassa muhkea yli sadantuhannen euron potti.

Lottoamalla hän menettää 17000 euroa sen sijaan, että pitkäjänteisesti sijoittamalla saisi haalittua yli sadantuhannen euron omaisuuden. Se on kova hinta lottounelmasta, joka ei koskaan toteudu.

Lopeta unelmointi, avaa tästä täysin ilmainen arvo-osuustili Nordnetiin ja ala voittamaan rahaa rahan häviämisen sijasta.

Kommentoi artikkelia