Gluteenitonta ruokaa edullisesti? 15 säästövinkkiä

Gluteeniton ruoka on kallista. Keliaakikkojen ja muiden gluteenitonta ruokavaliota noudattavien ruokakori maksaa kuukaudessa 62 euroa enemmän kuin tavallinen ruokakori. Vuodessa ylimääräisiä kuluja kertyy yli 700 euroa. Sillä summalla tekisi jo mukavan viikon matkan ulkomaille.

Tuorein hintaselvitys on keväältä 2017. Kolme vuotta aikaisemmin gluteenittoman ruokakorin ylimääräiset kustannukset olivat 68 euroa kuukaudessa. Gluteenittomien tuotteiden hinnat ovat siis laskeneet, mutta tuskallisen hitaasti.

Hintojen pitäisi olla edelleen laskussa, koska gluteenittoman ruokavalion suosio eli kysyntä, ja toisaalta tarjonta on kasvanut mm. Lidl on tuonut markkinoille omat gluteenittomat tuotteensa, uutuutena paistotuotteet ja Kesko on lisännyt gluteenittomien Pirkka-tuotteiden valikoimaa.

Gluteenittomat tuotteet ovat Suomessa edelleen järkyttävän kalliita. Ruokalaskua pystyy kuitenkin pienentämään monella konstilla.


Rahallista tukea keliaakikoille

Keliakian perusteella voi olla mahdollista saada tukea kohonneisiin ruokakustannuksiin.

Diagnosoitua keliakiaa tai ihokeliakiaa sairastavat lapset ovat oikeutettuja alle 16-vuotiaan vammaistukeen. Tuki haetaan Kelasta.

Toimeentulotukea saavat henkilöt voivat hakea tukea ruokavaliohoidon aiheuttamiin lisäkustannuksiin. Tukimuoto on harkinnanvarainen täydentävä toimeentulotuki, jonka myöntämisestä päättää kunnan sosiaalitoimisto.

Keliaakikkojen ruokavaliokorvaus poistui vuoden 2015 lopussa. Tästä saamme kiittää Juha Sipilän hallitusta. Sipilän hallitus lakkautti ensitöinään keliakiakorvauksen kun sitä olisi pitänyt nostaa!

Ruokavaliokorvauksen määrä oli 23,60 euroa kuukaudessa. Korvaus kattoi ylimääräisistä ruokakustannuksista noin kolmanneksen.

Toivotaan, että uusi hallitus palauttaa ruokavaliokorvauksen ja entistä suurempana. Sitä odotellessa, säästä ruokakuluissa Rahakirstun vinkeillä.


Gluteenittomat säästövinkit

 1. Suosi puhtaita raaka-aineita

  Valitse ruokakoriin prosessoimattomia, luontaisesti gluteenittomia peruselintarvikkeita, kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita sekä hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Käytä perunaa ja riisiä pääasiallisina hiilihydraatin lähteinä.

  puhdasta ruokaa

  Puhtaat raaka-aineet ovat huomattavasti terveellisempiä kuin teollisesti jalostetut elintarvikkeet. Samalla varmistut, että ruokaan ei eksy vahingossakaan piilogluteenia.

 2. Vältä erikoistuotteita

  ”Gluteeniton”-merkinnällä varustetut tuotteet ovat huomattavasti tavallisia tuotteita kalliimpia. Kauppojen hyllyiltä saattaa löytyä myös itsessään gluteenittomia ulkomaisia elintarvikkeita, joita myydään gluteenittomina erikoistuotteina.

  Tutustu tarkkaan tavallisten tuotteiden tuoteselosteisiin ja löydä omat suosikkisi erikoistuotteita huokeampaan hintaan. Tavallisten tuotteiden joukossa on monia gluteenittomia erikoistuotteita vastaavia vaihtoehtoja.

 3. Tilaa gluteenittomat tuotteet alennuksella netistä

  Netissä toimii kaksi kauppaa, jotka myyvät hävikkiruokaa aina 20-90% alennuksella. Nettikauppojen listoilta löytyy todella edullisesti gluteenittomia jauhoja, pastaa, puuroja, näkkäriä, välipalapatukoita jne.

  Tuotteet myydään halvalla, koska niiden parasta ennen -päivämäärä on lähestymässä tai jo mennyt. Huomaa, että parasta ennen -päivämäärä ei ole sama kuin viimeinen käyttöpäivä. Kuivatuotteet säilyvät pitkään käyttökelpoisina parasta ennen -päivämäärän jälkeenkin.

  Hävikkiruokakauppojen valikoima on rajattu, joten edullisia gluteenittomia tuotteita on hyvä metsästää myös erikoisruokavalioihin keskittyneistä nettiruokakaupoista.

  Toimituskulut ovat kohtuullisia. Isot tilauserät toimitetaan ilman maksua eli kannattaa tilata kerralla iso satsi kuivatuotteita, gluteenittomien valmisteiden lisäksi esim. kahvia ja teetä.

  Matsmart
  Matsmart välittää ruotsalaista hävikkiruokaa. Matsmartin nettikaupassa on tarjolla elintarvikkeiden ohella hygieniatuotteita, pesuaineita, keittiötarvikkeita ja lemmikkieläinten ruokia.

  • toimitusmaksu 6,90 €
  • ilmainen toimitus yli 50 € ostoksiin
  • toimitusaika 3-6 työpäivää

  Fiksuruoka
  Fiksuruoka on kotimainen vastine Matsmartille. Fiksuruoan halvimmat tarjoustuotteet maksavat vain yhden sentin! Valikoimista löytyy tietenkin kuivatuotteita, mutta myös vitamiineja, hygieniatarvikkeita, pesuaineita ja lemmikkien ruokia.

  • toimitusmaksu 3,90 €
  • HUOM! uutiskirjeen tilaajille ilmainen toimitus yli 29 € tilauksiin (normaalisti raja 59 €). Tilaa uutiskirje.
  • toimitusaika 1-3 työpäivää

  Hyvinvoinnin Tavaratalo
  Suomen suurin valikoima luontaistuotteita, vitamiineja, luonnonkosmetiikkaa, luomutuotteita, urheiluravinteita, painonhallintatuotteita sekä ekologisia kodin puhdistusaineita. Hurja määrä gluteenittomia tuotteita.

  • heti alennusta 2,5-5 € kanta-asiakaspisteitä keräämällä
  • postitusmaksu 4,95 €
  • ilmainen toimitus yli 89 € ostoksille
  • kotiinkuljetus 9,95 €
  • toimitusaika 1-4 arkipäivää

  Hyödynnä niin ikään tavallisten ruokakauppojen -30% alennukset. S-kaupoissa punaisella alennustarralla laputetut elintarvikkeet saa mukaan 60% alennuksella iltayhdeksän jälkeen.

 4. Vieraile leipomo- ja tehtaanmyymälöissä

  Gluteenittomia tuotteita valmistavien yritysten omat myymälät ovat parhaita paikkoja edullisten tuotteiden metsästykseen. Monet myymälät myyvät kakkosluokan tavaraa halpaan hintaan.

  Myymälöissä kannattaa asioida erityisesti perjantaisin viimeisen aukiolotunnin aikana. Silloin hyllyissä olevat tuotteet myydään pois hurjan edullisesti.

 5. Tutustu etnisten kauppojen valikoimiin

  Etnisistä kaupoista saattaa löytyä erikoisjauhoja esim. riisi-, hirssi- ja tattarijauhoja suomalaisia ruokakauppoja parempaan hintaan ja usein valikoima on perinteisiä suomalaisia kauppoja laajempi.

 6. Hae leipää Ruotsista

  Tuo Ruotsista tuliaisina gluteenitonta leipää, leivonnaisia ja pastaa. Ruotsin puolella gluteenittomat tuotteet ovat pääosin 30-50 prosenttia huokeampia kuin Suomessa. Ruotsi on kymmenen vuotta Suomea edellä tässäkin asiassa.

  glutenfri

 7. Hamstraa silloin kun halvalla saa

  Gluteeniton ruokavalio tulee kalliiksi, joten alennuksia kannattaa käyttää hyväksi ja ostaa gluteenittomia tuotteita varastoon.

 8. Kokkaa itse

  Ruokamenoissa säästämisen kulmakivi on ruokien valmistaminen itse, oli sitten kyseessä tavallinen tai erityisruokavalio. Gluteenittomuus ei tee poikkeusta. Valmista ateriat itse.

  Valmista yksinkertaisia arkiruokia. Helpoimpia kokkailtavia ovat erilaiset keitot, pata- ja laatikkoruoat, koska raaka-aineet lisätään samaan astiaan ilman monimutkaisia valmistusvaiheita.

 9. Leivo itse

  Gluteenittomat leivät, keksit ja leivonnaiset ovat kaikkein kalleimpia gluteenittomista tuotteista. Leipomalla itse säästät pitkän pennin. Aloita yksinkertaisilla gluteenittomilla resepteillä, jos leipomisesta ei ole kertynyt kokemusta.

  gluteeniton leipä

 10. Hanki leipäkone

  Leipäkone leipoo gluteenittomat leivät ja taas säästyy rahaa. Leipäkoneen hinta on noin sata euroa, mutta tämä elämää helpottava keksintö maksaa nopeasti itsensä takaisin.

 11. Sekoita omat jauhosekoitukset

  Yksittäisten jauhojen hinta on valmiita jauhosekoituksia alhaisempi. Katso lempijauhosekoituksesi sisältö tuotepakkauksesta ja valmista itse eri jauhoista samanlainen sekoitus. Leipomisvaiheessa lisää taikinaan psylliumia ja ksantaania.

  Hardcoresäästäjä jauhaa jauhonsakin itse. Jauha jauhot jauhomyllyllä riisin, tattarin, hirssin ja muiden gluteenittomien viljojen jyvistä.

 12. Valmista kerralla isoja määriä ruokaa

  Valmista suuria eriä gluteenittomia aterioita ja leivonnaisia. Isojen ruokamäärien valmistaminen säästää sähköenergiaa ja ennen kaikkea aikaa.

  Pakkaa ateriat annosrasioihin. Valmiit ateriat säilyvät jääkaapissa useita päiviä.

 13. Pakasta

  Pakasta ylimääräiset ja vanhaksi menossa olevat raaka-aineet, valmiit ateriat, leivät ja leivonnaiset. Useimmat kaupasta ostetut tuotteet säilyvät pakastimessa omassa pakkauksessaan.

  pakastin

  Leikkaa gluteeniton leipä ennen pakastamista. Näin sinun ei tarvitse sulattaa koko leipää, jos haluat syödä vain muutamaan viipaleen kerrallaan.

  Tiesitkö, että myös jauhot voi pakastaa? Pakkaa jauhot ennen pakastamista ilmatiiviiseen muovirasiaan tai pakastepussiin.

 14. Tee gluteenittomuudesta koko perheen yhteinen asia

  Pitkässä juoksussa on halvempaa ja helpompaa, jos koko perhe syö gluteenitonta ruokaa. Riittää, että perheessä on yksi henkilö, jonka syystä tai toisesta täytyy noudattaa gluteenitonta ruokavaliota.

  Lisäksi tällä tavalla kyseinen perheenjäsen ei tunne itseään ulkopuoliseksi. Varsinkin pienelle lapselle asia voi olla hyvin tärkeä.

 15. Liity Keliakialiiton jäseneksi

  Jäsenetuina saat neuvontaa, tietoa sekä alennuksia gluteenittomista tuotteista Keliakialiiton ja keliakiayhdistysten yhteistyökumppaneilta. Jäsenmaksu on 25 euroa vuodessa.

  Liity myös yhteen tai useampaan gluteenittomuudelle pyhitettyyn Facebook-ryhmään. Ryhmissä on tarjolla vertaistukea, jaetaan kokemuksia, vinkkejä ja gluteenittomia reseptejä. Jäsenmäärältään suurin on Gluteenitonta elämää -ryhmä.

Kommentoi artikkelia