Runebergin torttu pekonilla (gluteeniton)

Runebergin torttu on makea leivonnainen, joka maistuu perinteisesti karvasmantelilta ja on kostea. Minun mielestäni paras torttu on juurikin kostea, mutta makeansuolainen, joten päivitin runebergin torttujen reseptin tälle vuosisadalle lisäämällä torttuun pekonia.

Tällä reseptillä syntyvät niin pekoniset tortut, gluteenittomat tortut, kuin klassisetkin ”ruunarit”. Pekoni on monipuolinen raaka-aine ja sopii yllättävän hyvin myös makeisiin leivonnaisiin.

Runebergintorttuja nauttimalla juhlistetaan Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin synttäreitä 5. helmikuuta. Tarina kertoo, että Johanin teki mieli herkkua. Hän pyysi vaimoaan Fredrikaa valmistamaan jotain hyvää syötävää.

Talosta ei löytynyt mitään suuhun pantavaa. Fredrika kehitteli ruokakaapeista löytyneistä tarvikkeista leivoksen, joka tunnetaan nykyään runebergintorttuna.


Resepti 12 kpl

250 gvoita
2,5 dlsokeria
2kananmunaa
4 dlvehnäjauhoja
1 dlpiparimuruja
1 dlmantelijauhetta
1 rklvaniljasokeria
1 tlkardemummaa
2 tlleivinjauhetta
2 dlkuohukermaa

Tortun kostutukseen

1 dlvettä
2 rklsokeria
2 rklamarettoa, punssia tai konjakkia

Tortun koristeluun

1 dlvadelmahilloa tai -marmeladia
1 dltomusokeria
1 rklvettä
1 tlsitruunamehua

Pekonia pekonia

1 pktpekonia

Gluteeniton versio

4 dlvaaleita jauhoja esim. Semper Fin Mix
2 tlksantaania

Ohje

  1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri.
  2. Lisää munat yksitellen vatkaten.
  3. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan kerman kanssa vuorotellen. Annostele taikina voideltuihin ja korppujauhotettuihin torttuvuokiin.
  4. Upota vuokiin rullalle käärityt pekoniviipaleet vuokiin. Jätä pekonirulla hieman näkyviin.
  5. Paista torttuja uunin keskitasolla 200 °C:ssa n. 20 minuuttia.
  6. Anna torttujen jäähtyä hyvin ennen vuoista irrottamista.
  7. Sekoita kostutusainekset. Rullaile torttuja kostukkeessa joka puolelta.
  8. Laita tortun päälle vadelmahilloa.
  9. Sekoita tomusokeri, vesi ja sitruunamehu. Pursota rengas hillosilmän ympärille.
  10. Anna torttujen tekeytyä ennen tarjoilua. Säilytä tortut jääkaapissa.

Piparimurut voi vaihtaa desilitraan korppujauhoja ja ruokalusikalliseen piparkakkumaustetta.

Gluteenittomassa versiossa käytä gluteenittomia korppujauhoja sekä korvaa vehnäjauhot gluteenittomilla vaaleilla jauhoilla ja ksantaanilla.

Runebergintortut


Kokin kommelluksia

Lähdin leipomaan runebergin torttuja ensimmäistä kertaa elämässäni. Aloitin googlaamalla mitä kaikkea aineksia tarvitaan. Seuraavaksi tutkin mitä ruokakaapeista löytyykään ja sovelsin reseptejä löytyneiden tavaroiden mukaan, aivan kuten Fredrika aikoinaan. Runebergintortuista onkin liikkeillä lukuisia muunnelmia, toisin sanoen torttuihin käytetyillä aineksilla ja ainesten suhteilla ei ole niin suurta väliä.

Ainekset

Ruokakaapit on aika ajoin hyvä käydä läpi ja käyttää vanhaksi menossa olevat tarvikkeet ruokahävikin pienentämiseksi. Löysin kaapeista hyvin aineksia mm. mantelijauhoa. Monet tuotteet olivat jo nähneet parhaat päivänsä, mutta kuten hyvin tiedämme – parasta ennen -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Tästä olen kirjoittanut artikkelissa ”68 tapaa vähentää ruokahävikkiä ja säästää rahaa”, kannattaa lukea!

Parasta ennen

Meillä leivotaan gluteenitonta, joten tein runebergin tortut gluteenittomana. Aioin käyttää hyväksi kokemaani Semperin Fin Mix -jauhoseosta, mutta kaupassa se oli loppu. No ei se mitään, koska tiesin, että kotona on myös erilaisia gluteenittomia jauhoja. Ostin kaupasta vain kylmätuotteita eli paketin (punalaputettua!) pekonia, voita ja purkin kuohukermaa. Lisäksi ostin viisi kiloa Pirkka-riisiä, koska riisit sai 20% alennuksella plussakorttia vilauttamalla.

Metsästin kaupasta korkeita torttuvuokia, mutta niitä ei löytynyt sitten mistään. No, suuntasin toiseen kauppaan, jossa myytiin silikonista Iloleipurin runebergin vuokaa puoleen hintaan! Maksoin silikonivuoasta 8,45 euroa, joka on kuitenkin tarkan markan miehen mielestä paljon tuotteesta, jota tarvitsee vain kerran vuodessa.


Suutuntumaa

Runebergintortuissa täytyy olla suutuntumaa. Tähän tarvitaan piparimuruja tai korppujauhoa. Nyt olikin hyvä käyttää joulusta asti purkissa säilyneet gluteenittomat piparkakut. Tein ensimmäisen satsin perinteisenä versiona eli ilman pekonia. Iloleipurin vuokiin upposi taikinaa todella paljon, 3/4 taikinasta. Jouduin tekemään vielä puolikkaan annoksen lisää taikinaa.

Otin tortut uunista 20 minuutin jälkeen ja annoin jäähtyä. Kumosin tortut lautaselle. Tortut alkoivat kaatua eli taikina oli vielä osittain löysää! Laitoin tortut takaisin vuokaan ja uuniin vielä kymmeneksi minuutiksi. Sain pelastettua viisi torttua kuudesta.

Seuraavaan satsiin tuli mukaan taikinaan upotetut pekonirullat. Annoin torttujen paistua 30 minuuttia. Tortut ehtivät hieman tummua päältä, mutta eivät palaneet. Pekonitorttujen jäähtyessä aloitin kostuttamaan ja koristelemaan tavallisia torttuja. Kostutin tortut vesisokeriliemellä, johon lisäsin Disaronno-likööriä. En tykkää Disaronnossa sen karvasmantelin maun vuoksi. Runebergintortuissa lievä karvasmantelin maku ei haittaa ja se kuuluu asiaan.

Pekonitortut

Kostutin ja koristelin loput tortut. Keitin kahvit. Makutuomari oli rehellisesti sitä mieltä, että leipomani gluteenittomat tortut olivat parhaan makuisia gluteenittomia runebergin torttuja, joita hän on ikinä syönyt. Itse maistelin pekonitorttua. Todella hyvää torttua, suolaisen makeaa niin kuin tortun pitää olla! Suosittelen kokeilemaan pekonin lisäämistä ainakin pariin torttuseen. Miesväki tykkää varmasti!

Ruunarit

Kommentoi artikkelia