Muumipiparkakkutalon tulostettavat kaavat ja ohjeet

Muumipiparkakkutalon rakentaminen on muhinut mielessä joulun aikaan jo monena vuonna. Päätin vihdoin toteuttaa suunnitelmat ja valmistaa oikein komean piparkakkutalon.

Valmiita muumitalon piparimuotteja ei löydy nykyisin enää mistään, ei kivijalkakaupoista, eikä verkkokaupoistakaan.

Netistä löytyy paljon kuvia muumipiparkakkutaloista, mutta vain yhdet kaavat. Vanhoissa blogipostauksissa joillakin blogisteilla on ollut käytössä muoviset muotit.

Jouduinkin suunnittelemaan ja askartelemaan kaavat itse.

Laitan tässä jakoon valmiit kaavat ja ohjeet muidenkin iloksi. Kokosin kantapään kautta oppimani asiat muistilistaksi kokemattomammillekin leipureille.

”Homma ei mennyt niin kuin Strömsössä.”

Suunnitelmani oli kunnianhimoinen, mutta homma ei mennyt niin kuin Strömsössä. Useita talon osia meni rikki, uusi seiniä piti leipoa kolmeen kertaan, yksi satsi osia paloi mustaksi, yksi osa putosi parvekkeelta alas.

Meinasin luovuttaa ja laittaa pillit pussin monta kertaa, mutta lopussa kiitos seisoo. Muumipiparkakkutalosta tuli todella upea.


Näillä vinkeillä onnistut taatusti piparkakkutalon rakentamisessa

Aikataulu

Muumipiparkakkutalon tekemiseen menee ainakin yksi päivä. Projektin voi aloittaa esimerkiksi jokin ilta taikinan valmistamisella ja kaavojen leikkaamisella.

Seuraavana aamuna vuorossa on leipominen, kattojen kokoaminen ja koristelu. Talon kasaaminen tapahtuu illalla, kun koristelut ja kiinnitykset ovat kuivuneet.


Taikina

Suosittelen valmistamaan piparkakkutaikinan itse. Itse tehdyn taikinan maku on paljon parempi kuin kaupan valmiissa taikinoissa.

Kehittelin tätä projektia varten gluteenittoman piparkakkutaikinareseptin. Katso resepti.

Myös tavallinen vehnäjauhoista tehty taikina tai pari pakettia kaupan valmistaikinaa käy oikein hyvin.

Gluteenittomalla taikinareseptillä syntyy tavallinen taikina kun korvaa jauhot vehnäjauhoilla ja jättää pois psylliumin ja ksantaanin.

Jos valmistat taikinan Rahakirstun ohjeen mukaisesti, älä heitä tyhjää Semperin jauhopakettia pois, koska sitä tarvitaan kaavoja varten.

Leipominen

Kaavat

Tulosta kaavat ja leikkaa osat irti. Leikkaa myös ikkunakolot ja oviaukot. Tavallinen paperi kestää huonosti piparkakkutaikinan rasvaa, joten voit jäljentää osat vielä kartongille.

Semperin jauhopaketti sopii vallan mainiosti tähän tarkoitukseen. Muumitalon seinä on täsmälleen jauhopaketin korkuinen.

Tarvittaessa muumipiparitalon rakentamista voi helpottaa yksinkertaistamalla talon osia. Esimerkiksi etukuistin kolot ja seinien ikkunat voi jättää kaivertamatta ja piirtää ikkunat valmiisiin osiin sokerikuorrutuksella. Kuistit on mahdollista jättää kokonaan pois.

Piparkakkutalon osat

Leipominen

Ota taikinaa leivottavaksi pala kerrallaan. Säilytä lopputaikinaa kylmässä. Taikina pehmenee lämpimässä ja sitä on silloin vaikeampi käsitellä.

Muokkaa taikinaa suoraan leivinpaperin päällä. Sirottele leivinpaperille ja taikinan päälle hieman jauhoja sekä jauhoa kaulin. Tasoita taikinaa ensin sormilla ja sitten kaulitse taikina noin 5 millimetrin paksuiseksi.

Leikkaa ensin kaavapalan sisäosat mm. ikkunat ja lopuksi ääriviivat. Pidä kaavapalaa paikoillaan koko ajan. Leikkaa osat terävällä veitsellä painamalla, ei vetämällä.

Muotoile saman leivinpaperin päälle lähes samankokoiset osat, niin ne kypsyvät yhtä aikaa. Jätä osien väliin kohoamistilaa.

Kerää osien välistä ylimääräinen taikina, purista palloksi ja pane erillisessä astiassa jääkaappiin. Käsitellystä taikinasta voi tehdä lopuksi pohjalevyn, jonka päälle koko komeus kasataan.

Ohuimpia ja pienimpiä osia sekä seiniä on hyvä tehdä varalle yksi tai kaksi ylimääräistä, jos osat sattuvat menemään rikki.

Jätä lopputaikina odottamaan jääkaappiin mahdollista varaosien leipomista varten. Paista lopputaikina tavallisiksi piparkakuiksi vasta sitten kun muumitalo on kokonaan valmis.

Raaat osat

Paistaminen

Paista osat 200 °C:ssa uunin keskitasolla. Pienimmät osat valmistuvat 6-8 minuutissa, keskikokoiset osat 8-10 minuutissa ja isoimpien osien eli seinien paistumiseen menee 9-11 minuuttia.

Osat ovat kypsiä kun ne ovat saaneet tummanruskean värin, mutta mikään nurkka ei ole vielä mustunut. Kypsymistä on vahdittava tarkkaan, koska kypsymisaika vaihtelee osien koon, paksuuden ja määrän sekä uunin tehon mukaan.

Nosta paistetut osat leivinpaperin päällä jäähtymään tasaiselle pinnalle. Vältä osien siirtelyä ja nostamista.

Osien muotoilu on helpointa tehdä silloin kun ne ovat vielä pehmeitä. Leikkaa veitsellä pahimmat kuprut pois osien reunoilta.

Jäähtyneiden pipareiden muotoilu on riskialtista puuhaa. Jäähtyneitä osia voi yrittää hioa raastinraudalla. Puuhassa täytyy olla erittäin varovainen.

Paistetut osat

Koristelu

Ennen koristelun aloittamista kannattaa koota muumitalon ja etukuistin katto. Kattopalojen liitosten täytyy ehtiä kovettua kunnolla ennen kuin katot voi nostaa paikoilleen seinien päälle.

Kattojen kokoamisessa voi käyttää apuna sopivan kokoista kulhoa sekä foliota tukemaan kattoa oikeaan muotoon.

Liimasin osat toisiinsa valmiilla Dr. Oetkerin sokerikuorrutteella. Liimaamisen voi tehdä myös perinteisellä tavalla eli sulatetulla kidesokerilla.

Katon kokoaminen

Kasasin piparitalon osat ”väärinpäin” eli osien peltiä vasten ollut pohjapuoli ulospäin. Pohjapuoli on päällipuolta tasaisempi ja osien reunojen ”kallistukset” tulevat oikeaan suuntaan, jolloin osat on helpompi yhdistää.

Seinät kannattaa maalata ja osat koristella heti kun ne ovat jäähtyneet. Kuorrute lujittaa osien rakennetta, jolloin ne kestävät paremmin taloa koottaessa.

Maalasin seinät pikeerillä eli valkuaistomusokerikuorrutteella.


Pikeeri

Pikeeri eli royal icing on tomusokerista valmistettu kuorrute, joka kovettuu kuivuessaan. Pikeeriä saa värjättyä elintarvikeväreillä. Talon seinien pikeerin värjäämiseen käytin pari tippaa Dr. Oetkerin sinistä elintarvikeväriä.

Pikeerin valmistukseen tarvitset yhden kananmunan valkuaisen, noin 2 dl tomusokeria ja muutaman pisaran sitruunamehua. Sitruunamehu auttaa kuorrutteen kovettumisessa.

Vatkaa ainekset kulhossa. Kaada pikeeri pakastepussiin. Leikkaa pussinkulmaan pieni reikä ja pursota tai levitä osien päälle.

Koristellut osat

Kokoaminen

Sitten kun kattojen liitokset ja osat ovat kuivuneet, voidaan aloittaa talon kasaaminen. Kasaaminen aloitetaan seinistä. Liimaa sokerikuorrutteella tukikolmio seinän taakse ja sitten seinä kiinni pohjalevyyn.

Tässä on hyvä olla kaverina toinen henkilö, joka varmistaa seinien pysymisen paikallaan. Varmistelua kannattaa jatkaa jonkin aikaa, koska seinät lähtevät helposti kaatumaan yläosasta.

Kasatut seinät

Seuraavaksi liimaa ja aseta muut osat paikalleen, viimeisenä muumitalon katto.


Viimeistely

Koristele katto alhaalta ylöspäin ja tee muut viimeistelyt oman mielikuvituksen mukaan.

Katon koristelussa käytin irtokarkkihyllystä valikoituja vaaleanpunaisia ranskalaisia pastilleja. Niin ikään irtokarkkihyllystä löytyivät toffeelumipallot lumipalloiksi.

Tekemäni piparkakkutalon lumi on tavallista kidesokeria. Muumihahmot eivät ole syötäviä. Liimaamiseen ja koristeluun meni pari tuubia sokerikuorrutetta.

Muumilaakson tarinoita -sarjasta voi käydä katsomassa miltä oikea muumitalo näyttää.

Muumit

15 kommenttia artikkeliin ”Muumipiparkakkutalon tulostettavat kaavat ja ohjeet”

 1. Kiitos! Etsin kaavoja joka paikasta. Muumipiparkakkutalo on aika iso, saisi olla pienempi niin menesi vähemmän taikinaa. Mukavaa oli tehdä yhdessä lasten kanssa.

  Vastaa
  • Kiitos kommentista! Pienemmillä osilla osien leipominen ja kokoaminen olisi (vielä) hankalampaa.

   Vastaa
 2. Hyvät ohjeet! Tein 9-vuotiaan lapsenlapsen kanssa muumitalon ja tein siihen vielä muumipiparihahmojakin. Tyttären lapsille tein vielä samanlaisen ja kovasti tykkäsivät. Vähän rakoja tuli seinäosien väliin, mutta ne oli helppo peittää sokerikuorrutuksella🙂

  Vastaa
  • Hyvä! Mitä hienomman ja yksityiskohtaisemman talon haluaa rakentaa, sitä enemmän siihen saa uppoamaan aikaa.

   Vastaa
  • Hei Kirsi!

   Ohjeiden lähetys toimii normaalisti. Tarkistin juuri asian.

   Ohjesähköposti on tainnut mennä roskapostikansioon. Kannattaa tarkistaa sieltä!

   Joka tapauksessa, lähetin ohjeet uudelleen. Toivottavasti nyt tulee perille 🙂

   Vastaa

Kommentoi artikkelia