Miten budjettiriihen päätökset näkyvät köyhän rahapussissa?

Pientä kivaa kaikille mahdollisimman halvalla. Lopputulos ei yllätä. Onhan kyseessä istuvan hallituksen viimeinen budjetti eli #vaalibudjetti. Kyllä ei silloin ole varaa pahoittaa yhdenkään äänestäjän mieltä.

Järisyttäviä rahallisia parannuksia pienituloisen henkilökohtaiseen talouteen ei ole tiedossa, eikä tule. Muutama lantti enemmän saattaa kilahtaa rahakirstun pohjalle, ei enempää.

Rahakirstu selvitti mitä toistaiseksi tiedetään Sipilän ja kumppaneiden linjauksista ja miten ne vaikuttavat vähävaraisen elämään.


Työttömät

 • Kunnallisveron perusvähennys nousee

  Perusvähennyksen korotus tarkoittaa, että työttömälläkin jää rahaa käteen verojen jälkeen hieman enemmän kuin aikaisemmin. Vielä ei ole tiedossa montaako euroa tämä merkitsee esimerkiksi työmarkkinatuen saajan kohdalla. Perusvähennys koskee myös muita pienituloisia.

 • Työttömyysetuuden sovittelu joustavammaksi

  Pätkä- ja osa-aikatöiden aloittaminen ei enää katkaise työttömyystukea heti töiden alkaessa. Sovittelu muuttuu maksuperusteiseksi.

  Palkka otetaan huomioon työttömyysetuuden määrän laskemisessa sitten kun palkkarahat kolahtavat tilille. Näin ollen tukirahojen saamisen ei pitäisi viivästyä pitkäksi aikaa, kuten nyt voi käydä.

  Rahallisesti muutoksen vaikutus työttömälle on nolla euroa, koska palkat otetaan huomioon, ennemmin tai myöhemmin.

  Nykyisin: Jani-Petteri aloittaa keikkatyöt 1.9. Töitä on viikonloppuisin . Ensimmäinen palkka maksetaan joskus lokakuussa. Jani-Petterin työmarkkinatuen ilmoitusjakso on 22.8.-18.9. Hän palauttaa ilmoituslapun 19.9. Kela maksaa työmarkkinatuen vain 31.8. asti. Loput maksetaan soviteltuna, mutta vasta kun palkkalaskelma on toimitettu Kelaan.

  Uudistus: Jani-Petteri palauttaa ilmoituslapun 19.9. Kela maksaa työmarkkinatuen koko ilmoitusjaksolta 22.8.-18.9. Palkka huomioidaan sovittelussa myöhemmin maksuajankohdan mukaan.

 • Yrittäjän perheenjäsenelle työttömyysturvaa

  Yrittäjän perheenjäsenen asemaa helpotetaan. Yrittäjän puolisolla on jatkossa aikaisempaa paremmat mahdollisuudet saada työttömyystukea. Tähän asti TE-toimisto on tulkinnut puolison lähes aina yrittäjäksi, vaikka hänellä ei olisi yritystoiminnassa osaa eikä arpaa.

 • Lex Lindström 2

  Yhä useammalla iäkkäällä pitkäaikaistyöttömällä on oikeus eläketukeen. Lex Lindströmin ykkösosassa eläketukea pystyvät hakemaan henkilöt, jotka ovat täyttäneet 60 vuotta ennen 1.9.2016.

  Ilmeisesti rajapäivämäärää ollaan nostamassa parilla vuodella. Eläketuki on tähän mennessä myönnetty hieman yli 3000 hakijalle.

 • Lisää palkkatukirahoja yms.

  Lisäksi hallitus aikoo toteuttaa liudan erinäisiä toimia, joilla edistetään työllisyyden kasvua mm. palkkatukeen ja TE-toimistoille pumpataan lisärahaa.


Lapsiperheet

 • Vanhempainpäivärahan vähimmäismäärä nousee

  Vähimmäismääräisiä päivärahoja korotetaan työmarkkinatukea vastaavalle tasolle. Päivärahan korotus on noin 80 euroa kuukaudessa.

  Nykyisin: Vähimmäispäiväraha on 24,64 euroa arkipäivältä, joka tekee kuukaudessa 616 euroa ennen ennakonpidätystä.

  Uudistus: Vähimmäismääräinen vanhempainpäiväraha 696 euroa, miinus verot.

 • Pienituloisten perheiden lapsille rahaa koulukirjoihin

  Pienituloisten perheiden opiskeleville lapsille tulee oikeus 46,80 euron suuruiseen oppimateriaalilisään. Tukea voivat hakea lukiossa tai ammattikoulussa opiskelevat alle 20-vuotiaat, joiden vanhempien tulot ovat yhteensä korkeintaan 39000 euroa vuodessa. Yksinhuoltajaperheiden tulorajaan Kela huomioi vain yksinhuoltajavanhemman tulot.

  Vähävaraisella perheellä on tänäkin päivänä mahdollista hakea tukea toisella asteella opiskelevan lapsen koulutarvikkeisiin. Tukea haetaan täydentävänä toimeentulotukena kotikunnan sosiaalitoimistosta. Perustoimeentulotuki tulee olla ensin haettuna Kelasta.

 • Yksinhuoltajaäideille, monikko- ja adoptioperheille lisää tukea

  Lapsesta yksin huolehtiva äiti saa jatkossa isyysrahaa vastaavat tuet, monikkoperheiden isille tulee mahdollisuus pidennettyyn isyysrahaan ja adoptiovanhemman vanhempainpäivärahakausi pitenee 233 arkipäivään lapsen hoitoon ottamisesta lukien.

 • Viisivuotiaiden lasten maksuton varhaiskasvatuskokeilu jatkuu ja laajenee


verot

Vielä lisää kivaa

 • Pienituloisten verotus kevenee

  Verotettavasta tulosta tehtävien perusvähennyksen, työtulovähennyksen ja eläketulovähennyksen määrät nousevat.

 • Työntekijän sosiaaliturvamaksuja alennetaan ja korotetaan

  Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu laskee ensi vuonna 0,4 prosenttiyksikköä. Syytä hurraamiseen ei kuitenkaan ole, koska kilpailukykysopimuksen takia työeläkemaksu nousee samaisen 0,4 prosenttiyksikköä. Muutokset siis kumoavat toinen toisensa.

  Ensin otetaan pois ja sitten annetaan takaisin, ikään kuin kyseessä olisi myönnytys veronmaksajille. Mieleen tulee hallituksen samanlainen silmänkääntötemppu viime vuodelta kun työttömyysetuuksien omavastuuaikaa pidennettiin seitsemään päivään ja lyhennettiin takaisin viiteen päivään tämän vuoden alusta.

 • Vähimmäismääräisiä päivärahoja korotetaan

  Vähimmäismääräinen sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha, kuntoutusraha ja erityishoitoraha korotetaan työmarkkinatukea vastaavalle tasolle. Katso esimerkki lapsiperheiden kohdalta.

 • Takuueläke nousee yhdeksän euroa

  Myös eläketuen määrä nousee, koska eläketuki on takuueläkkeen suuruinen.

  Nykyisin: Täysi takuueläke ja eläketuki ovat 775,27 euroa kuussa.

  Uudistus: Täysi määrä noin 784 euroa.

 • Lääkkeiden vuosiomavastuuraja alenee

  Vuosiomavastuu eli lääkekatto täyttyy nykyistä pienemmällä summalla. Vuosiomavastuun täytyttyä lääkevalmiste maksaa asiakkaalle 2,50 euroa.

  Vuonna 2018 vuosiomavastuuraja on 605,13 euroa. Uudesta omavastuun määrästä ei ole tietoa.

 • Ylivelkaantuneille entistä paremmin tukea

  Hallitus ohjaa rahaa talous- ja velkaneuvontaan, ulosoton neuvontaan ja oikeuskäsittelyjen nopeuttamiseen.

 • Sijoitussäästötili vihdoin Suomeen

  Sijoittaminen mielletään hyvätuloisten puuhaksi. Sijoitussäästötilin voi helposti ajatella olevan hallituksen kädenojennus rikkaille. Näin ei kuitenkaan ole.

  Sijoitussäästötili helpottaa ennen kaikkea piensijoittajien elämää. Koska tilillä on 50000 euron katto, ei uudistus hyödytä rikkaita. Oikeasti rikkaiden sijoitusvarallisuus on satoja tuhansia, jopa miljoonia euroja.

  Pienituloinenkin voi ryhtyä osakesijoittajaksi. Sitä ei estä mikään. Osakesäästämisen voi aloittaa muutamalla kympillä, esimerkiksi panemalla rahat poikimaan Nordnetin Indeksirahastoihin, ilman kuukausimaksuja tai välityspalkkioita.

  Määrätietoisella säästämisellä ja sijoittamisella kuka tahansa voi hankkia itselleen ja perheelleen valoisamman taloudellisen tulevaisuuden.


tupakka

Ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin

 • Asuntovelallisen veroetu kapenee

  Asuntolainojen korkovähennys pienenee 10 prosenttiyksikköä. Ensi vuonna vähennyskelpoista on enää 25 prosenttia koron määrästä. Asuntovelallisen kannattaa lisäksi alkaa varautua korkojen nousuun.

 • Tupakoijia ja ryypiskelijöitä rokotetaan

  Viinanjuonti ja tupakointi kallistuu entisestään. Nyt jos koskaan on hyvä aika lopettaa tai ainakin vähentää. Myös virvoitusjuomien verotus kiristyy.


Toimeentulotuen saajalla ei aihetta juhlaan

Veronkevennykset sekä vähimmäispäivärahojen ja takuueläkkeen korotukset eivät vaikuta perustoimeentulotukea saavan yhteenlaskettuihin kuukausituloihin, koska muiden tulojen noustessa toimeentulotuen määrä vastaavasti pienenee.

Hallitus haluaa näyttää olevansa köyhien asialla, vaikka oikeasti mikään ei muutu.

Oppimateriaalilisän sentään saa toimeentulotuen päälle.


Sipilä ja Orpo

Muutokset mahdollisia

Budjettiriihessä sovittujen päätösten toteutuminen ei ole 100% varmaa. Lisäksi monien muutosten osalta yksityiskohdat ja toteutuksen aikataulu ovat hämärän peitossa.

Budjettiesitys etenee ensin valtiovarainministeriön tarkasteltavaksi. Sen jälkeen talousarvioesitys siirtyy eduskunnan ja valtiovarainvaliokunnan käsittelyyn.

Eduskunta äänestää joulukuussa budjetin hyväksymisestä ja lakimuutoksista. Lopuksi lakimuutoksille ja uusille laille tarvitaan tasavallan presidentin vahvistus. Kela tiedottaa tukiin vaikuttavista muutoksista vuodenvaihteessa.

Mitä tahansa voi tapahtua matkan varrella. Summat voivat muuttua. Tukien myöntämisperusteet voivat muuttua. Vireille voi tulla täysin uusia esityksiä.

Mainittakoon esimerkkinä kohuttu eläkkeensaajan asumistuen lakkautusesitys vuodelta 2015. Lopulta hallitus päätti perua eläkkeensaajien siirtämisen yleisen asumistuen piiriin.

Jäämme jännityksellä odottamaan mitä tuleman pitää.

2 kommenttia artikkeliin ”Miten budjettiriihen päätökset näkyvät köyhän rahapussissa?”

 1. Entä pienituloiset eläkeläiset jotka eivät maksa veroa lainkaan?
  Eläkeindeksi on tehnyt sen ettei ostovoima ole pysynyt edes samana vaan on jo kauan laskenut, silti monia kaikille kuuluvia etuuksia on leikattu ja kaupoissa kaikki hinnat on nousseet, sähkö- ym verot on kohonneet kaikilla, huom!!! myös pientä eläkettä saavilla, eli eläke on koko ajan pienentynyt.

  Vastaa
  • Kiitos hyvästä huomiosta! Hallitus ”unohti” taas eläkeläiset. Sipilän hallitus jäädytti kansaneläkeindeksin vuosi sitten. Jäädytys koskee tätä ja ensi vuotta eli kansaneläke pysyy nykyisen suuruisena vuonna 2019. Sipilä ja kumppanit olisivat voineet poistaa jäädytyksen, mutta ei. Kyllä ei eläkeläisellä ole helppoa nykypäivän Suomessa. Menot kasvavat, mutta tulot ei.

   Vastaa

Kommentoi artikkelia