Eurooppalainen sairaanhoitokortti antaa matkalla turvaa ja virtaa

Ruokamyrkytys Kanarialla, murtunut nilkka laskettelurinteessä Alpeilla – lomamatkalla tapahtunut onnettomuus tai sairastuminen voi muuttaa mukavan reissun kalliiksi painajaiseksi.

Kalliiden yllätysten välttämiseksi kannattaa lomalle ottaa mukaan Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortin saa tilattua Kelasta ja se on maksuton.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti toimii EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä samalla tavalla kuin Kela-kortti Suomessa.

Esitä kortti ja henkilöllisyystodistus julkisen terveydenhuollon toimipisteessä ja saat äkillisissä sairaustapauksissa hoitoa samoin ehdoin ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat.

EU-sairaanhoitokortilla saat myös virtaa hotellihuoneessa!


Kortin käyttäminen

Eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card, EHIC) todistaa sinun kuuluvan Suomen sairausvakuutuksen piiriin. Suomalainen Kela-kortti ei kelpaa ulkomailla.

Kortti kattaa tilapäisen ulkomailla oleskelun aikana välttämättömän lääketieteellisen hoidon sairaaloissa ja klinikoilla, jotka kuuluvat maan julkiseen terveydenhuoltojärjestelmään.

Välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka ei voi odottaa paluuta Suomeen, ottaen huomioon sairastumisen luonteen ja matkan keston.

Kortti on tarpeen myös, jos krooninen sairaus vaatii matkalla äkillistä hoitoa tai jos tarvitsee yllättäen raskauteen liittyvää hoitoa, mukaan lukien ennenaikainen synnytys.

Hoito ei ole täysin maksutonta, kuten ei ole Suomessakaan. Kortilla pääsee hoitoon paikallisen asiakasmaksun hinnalla. Kela maksaa loput kustannukset hoidon antajalle.

Hoitoa saa hätätapauksissa ilman korttiakin. Silloin joutuu kuitenkin maksamaan sairaanhoidon todellisen hinnan itse, joka voi olla satoja tai tilanteesta riippuen tuhansia euroja.

Kustannuksista voi toki hakea jälkikäteen korvausta matkavakuutuksesta tai Kelasta, mutta koko lasku on yleensä ensin maksettava paikan päällä. Lisäksi kustannukset voivat ylittää matkavakuutuksen enimmäiskorvausmäärän.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti


Matkavakuutus

Eurooppalainen sairaanhoitokortti ja matkavakuutus täydentävät toinen toisiaan. Kumpikaan ei ole pakollinen, mutta molemmat kannattaa hankkia.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata matkan keskeytymisestä aiheutuneita kuluja, esimerkiksi uusia lentolippuja tai ambulanssilentoa. Toisaalta matkavakuutus ei välttämättä korvaa kaikkia sairaanhoidon kustannuksia.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on ilmainen. Matkavakuutuksenkin saa ilmaiseksi, kun matkan kuluista vähintään 50% on maksettu Bank Norwegianin luottokortilla.

Bank Norwegian -luottokortilla ei ole vuosimaksua ja ostosten tekeminen sekä euromääräiset käteisnostot ulkomailla ovat maksuttomia, kunhan maksaa luottokorttilaskun korottoman maksuajan puitteissa.

Lisäksi luottokorttia käyttämällä saa jokaisesta Suomessa ja ulkomailla tehdystä ostoksesta lentoyhtiö Norwegianin CashPoints-pisteitä, joita voi käyttää lentolippujen ostamiseen.

Keskittämällä kaikki ostokset luottokortille, voi vuodessa saada kerättyä tarpeeksi pisteitä jopa ilmaisten meno-paluulentojen verran.

Lue tarkemmin BANK NORWEGIAN -LUOTTOKORTIN EDUISTA tai TEE LUOTTOKORTTIHAKEMUS BANK NORWEGIANIN SIVUILLA.


Eurooppalaisen sairaanhoitokortin tilaaminen

Tilaa kortti hyvissä ajoin ennen matkaa. Alaikäisellä lapsella on oltava oma kortti.

Kortin tai korttien tilaaminen onnistuu Kelan asiointipalvelussa, paperilomakkeella tai puhelimitse numerosta 020 692 203.

Kela postittaa kortin kotiosoitteeseesi kahden viikon kuluessa. Kortti on voimassa kaksi vuotta. Kela lähettää automaattisesti uuden kortin vanhentuneen tilalle.

Korttia voi käyttää seuraavissa maissa: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Pohjoismaissa kortti ei ole välttämätön, koska hoitoa saa paikalliseen hintaan esittämällä passin tai muun henkilöllisyystodistuksen.

Kelan kirje


Korttitemppu hotellihuoneessa

Haluaisitko jättää puhelimen latautumaan sillä aikaa, kun olet poissa hotellihuoneesta? Tai haluaisitko palata rantalomakohteessa illalliselta mukavan viileään huoneeseen?

Aseta eurooppalainen sairaanhoitokortti hotellihuoneen kortinlukijaan ja voilà, sähköt toimivat ilman avainkorttia! Voit jättää valot ja ilmastoinnin päälle huoneesta poistuessasi.

Useimmissa hotelleissa mikä tahansa avainkortin kokoinen kortti käy: EU-kelakortti, luottokortti, bonuskortti, kirjastokortti jne.

Toivotaankin, että hotellihuone on lomamatkoilla ainoa paikka, jossa eurooppalaiselle sairaanhoitokortille on tarvetta.

Avainkortti

Kommentoi artikkelia